...här kommer dagens boktips!
"Den hemlige kocken -det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson.
Helt sjukt...jag menar verkligen helt sjukt. Jag har precis börjat läsa denna bok och känner att detta är ett måste för alla svenskar att läsa, ja alla på den här planeten faktiskt!
Vart är vi på väg när den rökta skinkan i butiken inte är rökt utan behandlad med aromsubstansen Aro-smoke 8056 eller SmokeEz....den har inte varit i närheten av en riktig rökning...trots att det står det på etiketten på paketen.
Den goda vaniljglass du njuter av i skuggan har inte ett tillstymmelse av vanilj i sig...för det är för dyrt. Vanilj kommer från en exotisk orkidé och det är bara ca 2-3 % av alla varor med vanilj i som har den äkta varan. Vad är det då som vi får i oss i tron på att det är vanilj? Jo, etylvanillin som är helt syntetiskt och är 3,5 gånger starkare än riktig vanilj, eller vanillin som man plockar ur lignin från tex gran! Det produceras 12 000 ton konstgjord vaniljsmak per år.
En genomsnittslig konsument i vår del av världen får i sig 6-7 kilo livsmedelstillsatser per år. En stor mängd med tanke på hur lite det är i varje produkt. 9 av 10 tillsatser är bara till för att förändra matens färg, smak, konsistens eller ytskikt....alltså kosmetiskt!
Vart är vi på väg! Vi lurar bara oss själva.
Gå nu och köp boken, den finns som pocket för typ 60 kr. Det kan det vara värt för att få kunskapen så att du kan öka medvetandet om vad du stoppar i dig!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar